Bejegyzésünkben adunk néhány megszívlelendő tanácsot annak érdekében, hogy élvezhessük a nyári napsütést, és bőrünk ne szenvedjen kárt a napozás során.

A napfény nemcsak a hangulatunkat javítja, de – mint ahogyan arról már korábbi cikkünkben szó esett – az egészségünkre is jótékony hatást gyakorol. Nem mindegy azonban, mikor és hogyan napozunk. Vannak örök érvényű igazságok, amelyek ma is megállják a helyüket, azonban a klímaváltozás következményeként az extrém időjárás is kezd hétköznapivá válni. Ebbe pedig beletartozik az évszázados rekordokat döngető hőmérséklet, valamint az brutális UV-sugárzás is, melyek következményeként még azoknak is jobban oda kell figyelniük a bőrük egészségére, akik eddig nem számítottak veszélyeztetettnek. Lássuk, mire és miért kell odafigyelni, ha napfürdőzéshez támadna kedvünk!

UV-sugárzás

A legalattomosabb tényező, amely a napozás során érhet minket, az az UV-sugárzás. Sok esetben csak órákkal később vagy másnap észleljük a kellemetlen következményét: a leégést. Ha pedig hosszútávon vagyunk kitéve neki, akkor olyan mutációkat képes okozni a bőrünkben, ami később komoly egészségügyi problémák, így napaallergia vagy éppen a bőrrák kialakulásához is vezethet. Ez ellen a legegyszerűbben megfelelő faktorszámú naptejjel védekezhetünk, ám ne felejtsük el, hogy nem elég naponta egyszer bekennünk magunkat, hanem a szabadban töltött idő alatt folyamatosan fenn kell tartanunk a védelmet, legyen szó akár a bőrünk, akár a szemünk védelméről. Sokan elfelejtik, hogy az UV-sugárzásnak nemcsak a napon vagyunk kitéve, hanem az árnyékban is. Ráadásul ilyenkor a hőérzetünk más, és sokkal könnyebben lankadhat a figyelmünk, ami további problémákat okozhat.

Hőség

Sajnos a hőséget sokan félvállról veszik, azonban napszúrást könnyebb kapni, mint gondolnánk.
Ha hosszú ideig tartózkodunk a napon, a megemelkedett hőmérséklet miatt olyannyira fokozódhat a vérkeringésünk, ami irritálhatja az agyhártyát, és amolyan steril agyhártya gyulladáson eshetünk át, amit a hétköznapokban napszúrásnak hívnak. Ez ellen a fej megfelelő védelmével tehetünk, viszont azt se felejtsünk el, hogy a napszúrás kistestvére, a hőguta az árnyékban is veszélyként leselkedhet ránk. Mindezek ellen a megfelelő ruházat kiválasztásával, valamint a megfelelő folyadékbevitellel védekezhetünk, ami lehetőleg ne alkohol legyen… Emellett – a lehetőségeink függvényében – ne 10 és 15 óra közöttre tervezzük a napfürdőzést.