A napfény és a szabad levegő rendkívül fontosak az egészség fenntartásához.
Nézzük meg őket közelebbről, miért is olyan értékesek!

A hideg, borzongató idő elmúltával egyre nagyobb igényünk van arra, hogy szabadidőnket a természetben töltsük. Szervezetünk ugyanis pontosan tudja, mire van szüksége most, hogy nő a napsütéses órák száma: D-vitaminra! Lássuk, mi ez pontosan és miért fontos?

Vitamin és hormon

A D-vitamin egy zsírban oldódó, esszenciális, vagyis a szervezet egészséges működése szempontjából nélkülözhetetlen anyag, melyet manapság a tudományos körökben a hormonok közé sorolnak a sokrétű hatása és a hormonokra jellemző összetett működése miatt. Részt vesz a csontfejlődésben, illetve a csontok épségének megőrzésében, de újabb kutatások bizonyítják, hogy aktív résztvevője az immunrendszer megfelelő működésének is. Ez alatt értendő, hogy egy megfelelő D-vitamin raktárral a hátunk mögött (vagyis bennünk) ellenállóbbak vagyunk mind az influenzával, mind pedig az allergiás reakciókkal szemben.

Szedni vagy nem szedni…?

Mint minden vitaminnál, természetesen a D-vitamin esetében is hozzájuthatunk különféle készítményekhez a gyógyszertárakban és drogériákban, melyekkel mesterségesen vihetjük be a szükséges mennyiséget. Persze ez esetben is vannak érvek és ellenérvek, melyeket tudni kell megfelelően kezelni. Fontos, hogy bár a D-vitamin-hiány súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, ne essünk át a ló túloldalára. Ha orvosilag nem indokolt a D-vitamin szedése, akkor érdemes inkább a természetre bízni a dolgot, hiszen a túladagolása is számos veszélyt rejt magában, így veseproblémákat okozhat és fokozhatja a kalcium lerakódását a szervezetben.

Irány a szabad!

A D-vitamin mesterséges bejuttatása elsősorban a hosszú téli hónapok során (de nézzük a dolgok realitását: inkább ezen időszak után) lehet fontos, különösen azok számára, akik valamilyen anyagcsere problémával küzdenek, vagy a földrajzi viszonyok miatt nem jutnak elegendő napfényhez.

Valójában egy egészséges magyar ember számára a megfelelő táplálkozás és napfény mellett nem szükséges külön D-vitaminpótlás. Persze könnyebb habzsolni a tablettákat, de sokkal élvezetesebb a szabadban, ráadásul barátokkal és a családdal bejuttatni a megfelelő mennyiséget, egy kellemesen napos,gondtalan hétvégi kiruccanás, vagy mondjuk egy kiadós természetjárás során. Nem kell már sokat várni, és eljön az idő, amikor végre egy hűsítő medence partján is gondoskodhatunk vitaminhiányunk pótlásáról.