Az immunrendszerünk karbantartására nemcsak ősszel és télen van szükség, hanem bizony a meleg idő beköszöntével is.

Sokan gondolják úgy, hogy megbetegedni csak hidegben lehet, sajnos azonban a legyengült immunrendszer időjárástól függetlenül hajlamosíthat a betegségekre. Így érdemes megtenni néhány apró lépést annak érdekében, hogy a mindenféle gyógyszerek helyett fagylalttal és más finomságokkal tömhessük meg a gyomrunkat a nyár folyamán. Lássuk, mit tehetünk az egészségünkért a meleg idő beköszöntével!

Vitaminok és víz

A nyár a gyümölcsök és a zöldségek szezonja, így mi sem egyszerűbb és kellemesebb, mint segítségükkel bevinni a kellő mennyiségű vitamint. Ha lehet, akkor az édességek helyett inkább válasszunk egy hatalmas gyümölcstálat, hiszen amellett, hogy finom, a szó legszorosabb értelmében megédesítheti a folyadékpótlást, amire szintén fokozottan oda kell figyelni a meleg napokban. A koffein- és alkoholbevitelt azonban ne vigyük túlzásba, mivel ezek a nyári melegben különösen megterhelhetik, és ezáltal legyengíthetik a szervezetünket.

Napfény és tiszta levegő

Nyáron optimális esetben sok időt tudunk a természetben tölteni, így a D-vitamin és az egészséges levegő nagyban hozzájárulhat a jó közérzetünkhöz. Természetesen arról semmiféleképp ne feledkezzünk meg, hogy megfelelő faktorszámú naptejjel védjük a bőrünket, hiszen sajnos az utóbbi években jelentősen megnőtt az UV-sugárzás mértéke. Hasonló okok miatt a szemünk épségére megbízható helyről származó napszemüveggel vigyázzunk, hiszen az erős napfény hajlamosíthat akár kötőhártya-gyulladásra is, ami alaposan meg tudja keseríteni az ember életét bármilyen évszakban.

Kikapcsolódás

Az első és legfontosabb dolog maradt utoljára: ne felejtsünk el pihenni! A nyár a kikapcsolódás és a feltöltődés időszaka, szóval ne spróroljunk a magunkra szánt idővel. Ahogy Selye János professzor már az előző század közepén is leírta, a distressz, vagyis a túlzott mértékű, és emiatt káros stressz nagy mértékben hozzájárul az immunrendszer gyengüléséhez, ezáltal pedig a betegségek megjelenéséhez. Szóval lazítsunk egy kicsit, és ne habozzunk kiszakadni a hétköznapok nyomasztó monotonitásából!