Gutbrod Rezsővel beszélgettünk a sípálya december 16-i megnyitásának apropóján belföldi síelésről, snowboardozásról, a sípálya történetéről, és arról, hogyan lesz egy erdőmérnökből sípálya vezető és megszállott mountain bike rajongó.

panorama-big

Mikor nyitja meg kapuit a síelni vágyó közönség előtt a visegrádi Nagyvillám Sípálya?

December 16-án, 17:00 órától várjuk a síelőket. Nyitó akciónk keretein belül 1000 forintos áron kínáljuk aznap a belépőket.

Mióta működik a napjainkra országos hírűvé vált sípálya Visegrádon?

A nyolcvanas évek elején épült az első felvonó, ezt a következő években fokozatos fejlesztések és korszerűsítések követték, a sípálya pedig hivatalosan 1996 óta működik, tehát éppen idén ünnepeli 20 éves születésnapját. Igaz, a 2000-es évek közepén az egyre kevesebb hó komoly gondot kezdett jelenteni, de ekkor, felismerve a helyzetet, telepítettük az első hóágyúkat. Ezekkel pedig lényegében megoldottuk mindazt, amit a természet nem biztos, hogy évről évre képes lett volna.

Ez tehát azt jelenti, hogy a hóágyú 100%-ban képes helyettesíteni a természetes havat?

Igen, ez abszolút így van. A természetes hó napjainkban, a fejlett technológiának köszönhetően, kis túlzással esztétikai szerepet öltött. Ha elég hideg van, hó nélkül is síelhetünk. Persze a havas táj látványa nagyobb vonzerővel bír. Az utóbbi években egyre kevesebb hó esik, ezzel pedig muszáj kezdeni valamit.
A természetes hó egyébként a mai síeszközök használatát tekintve, állagánál és viselkedésénél fogva talán kevésbé is szerencsés, mint a hóágyúk által kialakított, síelhető felület. A hóágyúzás napjainkra világszerte egy általánosan elfogadott módszer, vagy mondhatjuk úgy is: „szükséges trend”.

800_visegrad24

Mennyi idő kell a hóágyúknak a pálya síelésre való előkészítéséhez?

3-4 éjszaka elegendő ahhoz, hogy kellő hideg esetén egy pályát kényelmesen meg tudjunk nyitni.

Beszéljünk egy kicsit az oktatópályákról is.

Műanyag pályáinkat október elejétől lehet igénybe venni, s elsősorban gyerekeknek ajánljuk a síoktatást. Elmondhatom, hogy a síelésre alkalmas idő beköszöntéig hátralévő két és fél, három hónap tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a gyerekek egy kifejezetten használható, magabiztos sítudásra tegyenek szert. A rendszeres gyakorlás meghozza az eredményét. A műanyagpályás síversenyünk egyébként nemrégiben zárult le, elképesztően ügyes csapatot láthattunk a pályán idén is.

Tehát a visegrádi Nagyvillám Sípályán, kijelenthetjük, komoly oktatás zajlik?

Így van, méghozzá hosszú évek óta. A nálunk megszerzett tudás pedig a legkomolyabb külföldi síparadicsomokban is kiválóan kamatoztatható. Persze nem titkolt célunk, hogy ezzel is Visegrádra vonzzuk a síelés hazai szerelmeseit. Mert valljuk be őszintén: Visegrád csupán 40 perc autóútra fekszik a fővárostól és lenyűgöző település, számtalan szórakozási, kikapcsolódási lehetőséggel. Az ember csak feldobja a tetőre a léceket, beülteti a családot a kocsiba, és egy órán belül már a pályán is vannak, teljes felszerelésben. Egyébként sí- és snowboard felszerelést is lehet bérelni nálunk, ha így kényelmesebb.

Jelenleg milyen szintű pályát hóágyúznak a pénteki nyitásra?

Ez egy kék szintű pálya, ami az elején egy kicsit meredekebb. A pálya rövidebb, de vannak olyan szakaszai is, amelyek már inkább piros szintűek. A pálya speciális adottságainak köszönhető, hogy míg egyes szakaszai oktatásra is alkalmasak, addig más pontjait a komoly tapasztalatokkal rendelkező síelők is előszeretettel használhatják. Ahogy nő a pályahossz, úgy nő a meredekség. Az egymásra épülés pedig lineáris, a fokozatosság természetes. A pálya legteteje viszont már feketének minősül. Itt tényleg mindenki megtalálhatja a számításait.

A snowboardosok és a szánkósok is?

Sőt! Hófánkozni is lehet egy kifejezetten erre a célra kialakított pályaszakaszon. A hófánknál idén is komoly érdeklődésre számítunk. Hófánkozni este is lehet, hiszen ez a szakasz is kivilágított. Persze a szánkósokra is gondolunk. A szánkópálya egy gyönyörű, biztonságos gyalogösvényes területen található.
Igen. Pályánkon snowboardozni is lehet, erre az igényre a felvonóinkat is specializáltuk, és komoly snowboard oktatás is zajlik Visegrádon. Ugratókat és ügyességi elemeket is elhelyeztünk a kijelölt, 200 méteres Snowparkban a boardosok számára.

er_113

Mennyire népszerű manapság a belföldi síelés?

A tavalyi év a 2014-es szezonhoz képest komoly kiugrást jelentett, annak ellenére is, hogy csak januárban esett hó. Én nagyon bízom benne, hogy ez a javuló tendencia az idei év kapcsán is jellemző lesz. Persze ehhez az is kell, hogy egyéb kapcsolódó programokat, plusz szórakozási lehetőségeket is biztosítsunk vendégeink számára, hogy aki ellátogat hozzánk, sportolás előtt és után is találjon magának elfoglaltságot.

A büfé teljesen új étel- és italkínálattal nyit meg pénteken, illetve kialakítottunk a belső büfén kívül egy kívülről könnyebben hozzáférhető kis helyszínt, ahol forró csoki, forralt bor, forró tea, és sok más egyéb, népszerű ital is kapható lesz. 

Milyen programot ajánlana az elkövetkező időszakra?

Hétvégente zenés szabadtéri rendezvényekkel színesítjük az esti sportolást, ez a fiatalok körében nagyon népszerű, hiszen különleges környezetről van szó.
De hogy két konkrét programot is javasoljak: december 30-án tartunk egy elő-szilveszteri bulit, amit természetesen követ majd egy valódi havas, szilveszteri party is. Mindkét napon hajnali kettőig lesz nyitva a sípálya, pályáink kivilágított szakaszait pedig végig használhatják majd vendégeink.

7725833_d5f5b76f120d3e831238a8ce3b758aca_wm

Mivel foglalkozik a télen egy pillanatra meg nem pihenő Gutbrod Rezső, amikor süt a nap és a téli kabátok a szekrényben pihennek?

Eredeti foglalkozásomat tekintve erdőmérnök vagyok, a visegrádi síelés gondolatát is elsősorban az erdőben eltöltött időnek, az erdő közelségének köszönhetem. Szabad időmben egy másik, szintén ide kapcsolódó szerelmemnek, a mountain bike-nak hódolok. Olyannyira, hogy a következő tervem is ehhez kapcsolódik. Nagy álmom, hogy elindítsak egy mountain bike klubhoz hasonló szerveződést Visegrádon, hiszen a Pilis ehhez is csodásan adja magát. Szeretnék nyitni egy mountain bike kölcsönzőt, ami azonban nem csupán kölcsönző volna, de egy olyan hely, ahol kerékpáros túravezetést is lehetne majd igényelni. Gondoltam rá, hogy a manapság nyugaton egyre népszerűbb e-bike is megjelenhetne a visegrádi erdőkben. De mindez egyelőre még a jövő zenéje.

A legnagyobb vágyam talán az, hogy a Visegrádra látogató érdeklődők számára segítsek elérhetővé tenni itt helyben mindazokat a sportokat, amelyek szerintem igazi sava-borsát adják a mindenkori aktív kikapcsolódásnak. Ezért dolgozom. És talán ezért is élvezem annyira a munkámat.


Ne maradjon le Visegrád legfontosabb eseményeiről! Kövessen bennünket Facebook oldalunkon is!

Jól érezte magát szállodánkban? Írja meg véleményét a TripAdvisor felületén!