Egyik legizgalmasabb programunk során Te is megismerkedhetsz Mátyás király és itáliai felesége remekbe szabott palotájának legapróbb részleteivel is. Tarts velünk!


A visegrádi királyi palota nem csupán egy múzeum a sok közül, amelyet már végtelenszer bejártál életed során különféle osztálykiránduló csoportok állva elalvó tagjaként. Mátyás palotájában sétálni – bár különsen hangzik- egyfajta luxusélmény. Megnyílik az ember tudata előtt már az első pillanatok során a fél évezreddel korábbi világ pompája és valahogy nem a bután sikerült filmek és rossz közhelyességgel ábrázolt könyvek epizódjaiban felbukkanó vicces ruhás, hegyesorú cipőikkel botladozó királyi kegyencek fércrajzai jelennek meg lelki szemeink előtt, sokkal inkább elevenedik meg mindaz, ami az 1400-as évek derekán a kifinomult, nyugati kultúrát jelentette Európa közepén. Megérti a látogató a termek között barangolva, egy pohár finom egri leánykával a kezében, bele-belekortyolva a benyomásokat csak továbbfrissítő borba, – hogy Mátyás nem valamiféle mimézist hajtott végre, amikor Aragóniai Beatrix tanácsaira hallgatva, a felesége által kijelölt építőművészeket udvarába hívva megvalósította álmait.

Nem vitás, hogy Mátyás reprezentálni akart-e az itáliai nívót is bőséggel meghaladó épületegyüttessel, a vörösmárvány kúttal (melyből az ünnepek alatt bor folyt) és a páratlan díszkerttel. Európa akkori egyik legnagyobb hatalmú uralkodójától ez – kis túlzással – szinte elvárható. Ennél sokkal fontosabb, hogy amit alkotott, az mércévé vált, válogatása, mértéktartó ízlése példává lett, s onnan is csodájára jártak művének, ahonnét a visegrádi királyi palota építői származtak: Itáliában is nagy visszahangot és elismerést keltett Mátyás Duna-parti rezidenciája.

A Hotel Visegrád szálóvendégeként Te is ellátogathatsz e palotába, s a múzeum munkatársainak kalauzolásában órákra elveszhetsz ebben a világban, ha kedved tartja.

⇒Szeretnék ellátogatni Mátyás visegrádi királyi palotájába⇐