Ősszel is nagyon fontos az egészséges táplálkozás, hiszen ilyenkor kifejezetten kívánjuk a sokszor nem éppen kalóriamentes finomságokat is. Nézzük, mire érdemes figyelni!

A borús, hideg idő beköszöntével olykor hajlamosak vagyunk megfeledkezni az egészséges táplálkozásról, és előnyben részesítjük a cukros, magas energiatartalmú ételeket, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az egészségünknek. Az átmeneti évszakban valójában csak még inkább oda kell figyelnünk arra, hogy a szervezetünk semmiben ne szenvedjen hiányt. Ősszel rengeteg a friss, zamatos zöldség és gyümölcs, amelyekből nemcsak ízletes, de igazán egészséges menüt is összehozhatunk.

Eső = zamatos gombák

Sokan nem örülnek a szürke, esős időnek, azonban ennek több jó oldala is van, melyek sorában ott lapulnak a szezon ízletes gombái is. Ott van például a szegfűgomba, a csiperke, valamint a rendkívül sokszínű vargánya is, mely krémlevesekhez, pörköltekhez és mártásokhoz is kiválóan illik. Ráadásul amellett, hogy finomak, a gombák számos pozitív élettani hatással is rendelkeznek, hiszen rengeteg létfontosságú vitamin és nyomelem található bennük.

Dió, gesztenye, sütőtök

Ha őszi finomságokról esik szó, sokakban ennek a három ínyencségnek elevenedik meg az íze. Az ősz bőségkosarából a dió, a gesztenye és a sütőtök is felhasználható főételekhez és desszertekhez egyaránt.
A dió amolyan multivitamin, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, D- és E-vitamint. A gesztenyében és sütőtökben is sok az E-vitamin, azonban ezek elsősorban a C-vitamin tartalmukkal emelkednek ki a szezonális termények sorából.

Alma és szőlő

Na, és persze hogy is lehetne megfeledkezni az ősz eme két emblematikus gyümölcséről, melyeknek annyi fajtája érhető el, hogy már-már képtelenség olyan embert találni, aki ne szeretné valamelyiket közülük. Cukortartalmuk ugyan viszonylag magas, azonban a rost- és vitamintartalmuk miatt érdemes őket fogyasztani. A szőlő esetében pedig különösen a vörös bogyós fajtákat ajánljuk, melyek rezveratrol tartalmuk miatt segítenek fenntartani a szív- és érrendszer egészségét, valamint egyes kutatások szerint az élethosszt is képesek növelni.