Finnországban jelenleg nagyságrendileg 2 millió szauna van mindennapi használatban. Ez annak fényében különösen sokatmondó, hogy több mint 2000 évvel ezelőttről származnak az első, a finnek szaunázási szokásaival kapcsolatba hozható emlékek.

Honnan ered a finn szauna?

Tulajdonképpen egy római fürdőzési szokás és a törökök nagy kedvence, a gőzfürdő alapvetései elegyednek a finn szauna technikai tulajdonságaiban. És bár eredetileg földbe épített kis „kabinokról” beszélhettünk csupán, a finn szauna őse és a mai változatok felépítésüket tekintve nem sokban térnek el egymástól.

Hogyan segíti az egészségmegőrzést?

Természetesen a szauna sem csodamódszer, már abban az esetben legalábbis semmiképpen, hogy itt is meg kell értsük, elsősorban megelőzni lehet vele bizonyos betegségeket, utólag gyógyítani már sajnos nemigen. A szív és érrendszeri, elsősorban krónikus betegségek megelőzésében például hatalmas szerepe lehet a rendszeres szaunázásnak, hiszen ereink falát is erősítjük a 70-100 °C-os hőmérsékleten eltöltött perceink során.

A forró kövek locsolásával felszabaduló gőz nagyszerűen tisztítja a légutakat, regenerálja a szmogos levegőben elgyötört légzőrendszerünket, ugyanakkor a koncentrációképességet is hosszú órákra javítja.
Érdemes élni tehát a gőzölés lehetőségével is.

Miben segíthet elsősorban?

A rendszeres szaunázás kiválóan segíti a stressz elleni küzdelmet, amiképpen az immunrendszert is erősíti. Ugyanakkor mivel az anyagcserét is nagyban elősegíti, közvetett módon a bőrre is jó hatással van. Összességében elmondható, hogy aki rendszeresen szaunázik, nagyon komoly lépéseket tesz egészségének megőrzése érdekében, ez pedig közép- és hosszútávon egyaránt értendő.