Az ember bele sem gondol, de évente egy szokványos munkabeosztás mellett nagyságrendileg 2000 órát töltünk a foglalkozásunkkal. Konkrétan életveszélyes nem pihenni.

 

Ezek a számok jönnek ki akkor, ha nem kalkulálunk a sok esetben elhagyhatatlan túlórákkal, melyek egy-egy munkafolyamat, határidő kapcsán sajnos elkerülhetetlenek. Dolgozunk és dolgozunk, az a heti két pihenőnap pedig az esetek túlnyomó részében szintén munkával telik, hiszen le kell nyírni a füvet, le kell mosni az autót, meg kell szerelni azt a régóta lógó polcot, el kell vinni a kutyát megnyíratni, és a többi, és a többi. Rengeteg olyan dologgal töltjük a pihenőidőnket, amelyeket már egyszerűen nem lehet belepréselni a munka utáni otthonlétbe.

Nem elég 2-3 nap a pihenésre

Egy-egy wellness hétvége, vagy családi kirándulás beiktatása nélkül sokan valószínűleg egész egyszerűen kikapcsolnánk az év bizonyos pontjain, akár egy robot. Leállnánk és kész. Az embernél ez sajnos egy olyan rosszullétet jelent, amit aztán hetekig tart kiheverni, ha sikerül. Nem éri meg kockáztatni. Ezek a néhány napos kis pihenők ráadásul nem képesek pótolni azt a kikapcsolódási igényt, ami hónapok alatt felgyülemlik.

Egy kiadós elutazás, nyaralás, vagy egy téli nagy elvonulás akkor ér igazán sokat, ha 14-18 napra minimum el tudjuk felejteni mindazt, amivel egyébként életünk nagy részét töltjük: a munkát.
Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy tényleg beinduljon a „pihenő funkció”.

Telefon-, laptop-, email-nézegetés nélkül könnyebb

Az első napokban még a munkán jár az ember esze, ha másképp nem is, álmában szinte biztosan (még akkor is, ha amúgy reggel már nem emlékszik a fura álmokra, csak az tűnik fel, hogy azért ez az éjjel nem volt olyan igazán nagy pihenőélmény).

Ezt az átállási időt nagyban megkönnyíthetjük azzal, ha egész egyszerűen kikapcsoljuk okos eszközeinket, a számítógépet, minden egyebet, vagy ha ezt nem is szeretnénk, az email-fiókból kilépünk és leállítjuk az „üzenet érkezett” figyelmeztetéseket.

Már csak meg kell állni, hogy ne kíváncsiskodjunk, ki küldött üzenetet. Nem lehet annyira fontos, mint a jól megérdemelt pihenés.

Vállalkozóként tényleg nehéz nagyot pihenni

Ám annál fontosabb. Csak akkor lehet egy cégvezető (és rajta keresztül a cég) igazán kreatív, csak akkor viheti projektjeit komoly sikerrel, ha kipihenten dolgozik, képben van, képes átlátni a sokszor átláthatatlannak tűnő dolgokat is.

Aki a maga ura, annak érdemes előre bebiztosítania minden folyamatot, előre elkészíteni az adott anyagokat, leszervezni a logisztikát, stb. mielőtt pihenni indulna. És mivel tény, hogy vállalkozóként az ember sosem teheti le teljesen „a lantot”, annál lényegesebb, hogy minél tartalmasabb, összetettebb pihenésekben gondolkodjon.