A Hotel Visegrád étlapjának megújulása magával hozott egy hazánkban egyelőre újdonságszámba menő, rendkívül egészséges zöldségfélét is. Ismerjük meg a batátát!

Az édesburgonyának, vagy más néven a batátának számtalan, izgalmas elkészítési módját ismerik világszerte.

Az édesburgonya, avagy más néven batáta az elmúlt időszakban alatt lassan, de biztosan kezdi meghódítani hazánkat is.
Miközben a mai napig egzotikusnak számít, sokan idegenkednek tőle, egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a hosszúkás, sötét, csúcsos végű zöldséggel a nagyobb kínálatú boltok, piacok pultjainál.
A magyar név nagyon megtévesztő, hiszen külalakra valóban emlékeztethet a krumplira, és ugyanúgy a megvastagodott tároló-gyökér kerül fogyasztásra, rendszertanilag azonban a szulákfélék közé tartozó növényről van szó, mely eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik.

A fejlődő országokban gyakran a teljes táplálkozás alapja, hiszen a könnyű hozzáférhetőség mellett magas C, B2, B6, E-vitamin, valamint kálium-, réz- és mangántartalma gondoskodik arról, hogy kivételesen tápláló fogások fő alapanyaga legyen.
A batátának nagyon sok alfaját ismerjük, a két fő csoportot a világos-szürkés húsú, bordó bőrű, gesztenyés ízűek; valamint az intenzív narancssárga húsú, sütőtök-ízvilágra emlékeztető édesburgonyák adják. Ez utóbbi a népszerűbb, mi is ezt a típust vettük fel a repertoárba.

Az édesburogonyával igazán érdemes közelebbi kapcsolatba kerülni. Kivételesen gazdag tápanyagforrásnak minősül, meglepően alacsony kalóriatartalom mellett, így mindenki számára ízletes köret lehet, bármilyen szigorú zsír- és/vagy szénhidrátszegény diétát tartson is.

A tápanyagok mellett további fontos érv az édesburgonya felhasználhatóságának rendkívüli sokfélesége. Süthető, főzhető, párolható, grillezhető. Alkalmazhatjuk köretként, főételként, levesként, mártásként, önmagában és más zöldségekkel párosítva is. Készülhet belőle liszt és keményítő, a sült batáta kiváló, krémes alapja lehet reformszemlélettel készült süteményeknek, palacsintáknak.
A fűszeres-édeskés batáta jól alkalmazkodik akár a klasszikusabb, akár az egzotikusabb ízvilághoz is. Ráadásul nem tartalmaz allergéneket, így 7 hónapos kortól a legkissebbek is élvezhetik.

Halételeink mellé ajánljuk elsősorban, de kérdezze felszolgálóinkat egész bátran, mi mindenhez illik még, csodásan harmonizálva az ízekkel! Kóstolja meg Ön is!