Nemrégiben adták át a jelentősen megújult Apátkúti-völgyet, melynek környékére a manapság jellemző nagy melegekben különsen érdemes ellátogatni. 


Az Apátkúti-tó 1983-as telepítése óta már majdnem 40 év telt el. Ez persze nem jelenti azt, hogy azóta ne fejlődött volna a tó és vidéke – ezt pedig Te is tudod, ha jártál má odafent. Gyönyörű, megkerülhetetlen eleme napjainkra a tó a Pilis azon útvonalának, melyen keresztül feljuthatunk a Bertényi Miklós Füvészkerthez, az Ördögmalom-vízeséshez, az Ördögmalom Étteremhez, a Kaán-forráshoz, a Telgárthy-réthez, vagy még feljebb, akár a Papp-rétre is, vagy tovább, felfelé, messzi-messzi pilisi úticéljaink irányába.
Sőt! Számos állatfaj élőhelyévé lett a tó az elmúlt évtizedekben, erre pedig főként az út mentén telepített kis „falacska” emlékeztethette már korábban is az arrajárókat (ezt a békék védelmében telepítették a szakemberek).

 


Gyalogtúra a Pilisben


 

A Magda-forrás mentén is új, 35 méter hosszú korlát került felállításra a turisták védelmére, de mivel az évről évre népszerűbb Pilis Bike kerékpárútvonal is errefelé fut, nagyon jól jött ez a megújulás is.

Az Apátkúti-tó és környéke gyalogszerrel is könnyedén megközelíthető Visegrád centrumából, s egy legfeljebb 30 perces könnyű, aszfaltutas gyaloglást köveően máris élvezhetjük a tó hangulatát, a vízesés barátságos hangjait, s kedvünk szerint hasonlóan könnyű útvonalon sétálhatunk tovább feljebb is (például a Kaán Károly erdőmérnök emlékére Kaán-forrásnak nevezett, rendkívül finom vízű forrás frissítő italával megismerkedni)…

 

Fotó forrása: www.tortenetekkepekkel.blogspot.com